OPDRACHT SPORZA

Voetballers met een strafblad

Ilombe Mboyo verkaste deze week van Gent naar Genk. Eerder deze week ketste een mogelijke transfer van Mboyo naar West Ham United nog af na een rondvraag op Twitter. Heel wat fans van de Engelse club hadden problemen met het verleden van de spits, die als zestienjarig bendelid een gevangenisstraf van drie jaar uitzat voor een groepsverkrachting. Op de Engelse velden en elders lopen en liepen echter wel meer spelers rond die wat op hun kerfstok hebben.

Zo zat Marlon King in totaal bijna twee jaar in de cel voor heling van gestolen auto’s, mishandeling, vluchtmisdrijf en aanranding. De Jamaicaanse spits staat sinds twee jaar op de loonlijst van Birmingham City. Peter Storey was in de jaren ’60 en ’70 een spijkerharde verdediger bij Arsenal. Na zijn voetbalcarrière hield hij zich onledig met het uitbaten van een bordeel, autodiefstal, valsemunterij en het smokkelen van pornovideo’s. Het leverde hem meer dan vijf jaar gevangenis op.

Ook enkele grote namen uit de Britse voetbalgeschiedenis zagen ooit de binnenkant van een cel, al had dat vooral te maken met drankmisbruik. Tony Adams, ook al een monument van Arsenal en aanvoerder van de Engelse nationale ploeg, lustte meer dan één glaasje en werd in 1990 opgepakt toen hij dronken achter het stuur zat. Adams heeft zich sinds enkele jaren herpakt, maar Paul Gascoigne is daar nog niet in geslaagd. In de laatste tien jaar takelde de voormalige vedette af door mentale problemen en een verslaving aan alcohol en drugs en kwam hij meer dan eens in aanraking met het gerecht. George Best, een nog veel groter voetbalgenie dan Gascoigne, werd ook ooit opgepakt na een dronken autoritje. In 2005 dronk ‘The Fifth Beatle’, die zowat zijn hele leven kampte met een alcoholverslaving, zich dood.


Een stomdronken Best op bezoek bij Terry Wogan

De bekendste Engelse herrieschopper van de laatste jaren is Joey Barton. Op het veld kookt het potje van Barton vaak over, maar ook ernaast kan hij gewelddadig uit de hoek komen. Zo doofde hij een sigaar in het oog van een jeugdspeler van Manchester City, sloeg zijn ploegmaat Ousmane Dabo het ziekenhuis in en timmerde een man in elkaar na een avondje stappen in Liverpool. In totaal werd Barton, die vorig seizoen op uitleenbasis bij Marseille speelde, veroordeeld tot tien maanden cel.


Een compilatie van Bartons beste momenten

Het zijn natuurlijk niet enkel Britse voetballers die in aanraking komen met de arm der wet. Diego Maradona is na zijn succesvolle periode bij Napoli nog steeds God in het zuiden van Italië, maar raakte er wel verslaafd aan cocaïne. Hij liet zich fotograferen met de beruchte maffiabroertjes Giuliano en maakte zich schuldig aan belastingontduiking. Maradona heeft vijftig miljoen schulden bij de Italiaanse fiscus en komt het land best niet meer binnen. Eric Cantona had een licht ontvlambare persoonlijkheid, maar hield zich buiten het voetbal netjes aan de wet. Zijn bekendste uitbarsting op het veld ging wel de legende in en kostte hem een dag in de gevangenis.


Cantona geeft een supporter een lesje kungfu

Ook ons land bleef niet bespaard van criminele voetballers. De Tunesiër Nizar Trabelsi zal niet herinnerd worden om zijn kwaliteiten als voetballer, hij werd afgetest bij Standard en speelde later in de Duitse lagere klassen. Ook na zijn omscholing tot terrorist kende hij weinig succes, want zijn aanslag op de luchtmachtbasis in Kleine-Brogel werd in 2001 verijdeld en Trabelsi verdween achter de tralies. Dan is Gilbert Bodart slechts een kleine garnaal. Bodart, een getalenteerd doelman die het via Standard tot bij de Rode Duivels schopte, raakte als trainer verwikkeld in het schandaal rond de gokchinees. Het bleef bergaf gaan en in 2008 werd hij opgepakt omdat hij geholpen had bij een overval op de Grotten van Han.

Bij doelmannen zit er wel vaker een steekje los. Gino Coutinho speelde bij ADO Den Haag toen de politie een cannabisplantage ontdekte in een loods die op zijn naam stond. Coutinho ontsnapte aan een effectieve celstraf, maar moest wel een fikse boete ophoesten. René Higuita was een geschifte Colombiaanse keeper die graag mee ten aanval trok en zijn ploegmaats en coaches meer dan eens tot wanhoop dreef. ‘El Loco’ was ook bevriend met drugsbaron Pablo Escobar en moest zeven maanden brommen nadat hij losgeld had afgeleverd bij een ontvoering door een van de kartels.


Higuita blundert Colombia uit het WK 1990

Vergeleken met de Braziliaan Bruno Souza zijn al deze veroordeelde voetballers echter koorknaapjes. Met de hulp van enkele medeplichtigen ontvoerde, folterde en vermoordde de toenmalige doelman van Flamengo zijn ex-vriendin, die een buitenechtelijk kind met hem had. Het lichaam van de vrouw werd in stukken gesneden en aan de honden gevoerd, wat de beestjes links lieten liggen werd onder een laag beton begraven. In maart van dit jaar werd Souza voor deze grimmige misdaad veroordeeld tot een gevangenisstraf van 22 jaar.